nceviskgp

Hornbill House / Biome Environmental Solutions

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/772255/hornbill-house-biome-environmental-solutions Clipboard Save this picture!© Vivek Muthuramalingam+ 22 Share Projects Hornbill House / Biome Environmental SolutionsSave this projectSaveHornbill House / Biome Environmental Solutions Hornbill House / Biome Environmental Solutions Shashidar.K.S Architects: Biome Environmental Solutions Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/772255/hornbill-house-biome-environmental-solutions Clipboard “COPY” CopyHouses•India Year:  “COPY” Narayan M.C. Structural Engineer: center_img Design Team:Chitra Vishwanath, Anurag Tamhankar, Sharath NayakCountry:IndiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Vivek MuthuramalingamRecommended ProductsDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82DoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteLightsVibiaCeiling Lights – BIGText description provided by the architects. Hornbill house, is located at O’land estate, a tea and coffee plantation. The estate is an “end of the road property”, bordering forest lands and commanding spectacular views. The estate had an existing bungalow which needed renovation and the brief called for an additional 8 bungalows to be built on this 135 acre estate which would then be rented out as farm stays. Out of these nine buildings, three have been realized.Save this picture!© Vivek MuthuramalingamIn subsequent discussions with the client, we suggested that these bungalows be located over the expanse of the property rather than a close knit development.Save this picture!Ground Floor PlanThe idea was to provide privacy to the guests and a new and varied experience to a returning guest. The estate already had motor-able roads and usable footpaths within and therefore these were used to reach the different locations with ease. Thus the building sites were chosen based on the views, easy access to a road or footpath, and terrain.Save this picture!© Vivek MuthuramalingamThe Hornbill house is located on an old drying yard sitting on the edge of a water fall. The house opens onto the views of this water fall, a valley with a backdrop of layers of mountains in different hues of blue of the sky, and green of the tea gardens, thereby integrating each of these views strategically from a different direction from within the house. All the rooms have predominant view of one of these features, while having a glimpse of the rest.Save this picture!Section AAThe walls are composite, of stone on the outside and mud bricks on the inside. The exterior stone walls blends with the rock face near to which the building is located and hence rooted to it’s surroundings whereas the inner mud walls provide a feel of warmth and shelter. The striking roof of the villa invokes a sense of flight that one feels while gazing at the views of the valley and hills from within the building.Save this picture!© Vivek MuthuramalingamProject gallerySee allShow lessPTTEP-S1 Office / Office ATSelected ProjectsTeach Your Children to Think Like an Architect with Imagination Playground 3D BuilderMisc Share 2010 photographs:  Vivek MuthuramalingamPhotographs:  Vivek Muthuramalingam CopyAbout this officeBiome Environmental SolutionsOfficeFollowProductsSteelStoneBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesIndiaPublished on August 23, 2015Cite: “Hornbill House / Biome Environmental Solutions” 22 Aug 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Cross HairlinePartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®SinksThe Splash LabTrough Sink – Monolith A SeriesSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Helmkehof Cultural CenterBathroom AccessoriesBradley Corporation USAWashroom AccessoriesConcrete FloorsSikaDecorative Floor CoatingsMetal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsFluropon® Coating in Thaden SchoolWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for Partition WallsMineral / Organic PaintsKEIMMineral Wood Stain – Lignosil®-VeranoDoorsdormakabaEntrance Doors – MAGNEOSinksECOPIXELWashbasin – Light Basin LTBMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?印度犀鸟别墅 / Biome Environmental Solutions是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Year:  Houses Photographs ArchDaily Area:  150 m² Area:  150 m² Year Completion year of this architecture project Contractor: India 2010last_img read more